Deze tekst is afkomstig uit het boek "Colliding with Christ" (oftewel "Aanvaring met Christus") van R.C. Metcalf. Voor meer informatie, zie www.thinkagain.us. |
Schrödinger – De onzekerheidsrelatie
De onzekerheidsrelatie van Heisenberg wordt tegenwoordig gebruikt om de 18-eeuwse filosofie van George Berkeley nieuw leven in te blazen; een filosofie die wordt verwoord door de Latijnse zin "Esse est percipi" (“Zijn is waargenomen worden”). Berkeleys standpunten vertegenwoordigden een extreme vorm van empirisme. Hij stond erop dat we niet kunnen weten dat een object bestaat, maar alleen dat onze gedachten iets waarnemen dat op dat object lijkt. Maar dat betekent niet dat objecten zomaar ineens tot ontstaan komen of zomaar ineens ophouden te bestaan en alleen maar verschijnen wanneer ze door iemand worden waargenomen, omdat volgens Berkeley alle dingen onder het waakzame oog van God bestonden.
Albert Einstein voelde zich niet erg op zijn gemak met de implicaties van de onzekerheidsrelatie van Heisenberg en de hieruit volgende Kopenhaagse interpretatie van de kwantummechanica. Heisenberg en Bohr beweerden dat we de positie van een subatomair deeltje nooit met zekerheid zouden kunnen weten. We zouden slechts een waarschijnlijkheidsverdeling kunnen aandragen die de positie van het deeltje beschrijft. Bohr concludeerde dat subatomaire deeltjes in supergeponeerde toestanden bestaan en dat zij vóór de meting ervan geen bepaalde locatie hebben. De onderliggende realiteit werd derhalve onbepaald genoemd. Einstein vond dit idee volkomen absurd. In het midden van de jaren '20 begon hij samen met Erwin Schrödinger de werkelijkheid uit deze absurditeit te distilleren.
Schrödinger en de kat
Schrödinger bedacht een gedachtenexperiment over een kat, dat de absurditeit van de Kopenhaagse interpretatie verduidelijkte. Schrödingers kat is tot op heden een bekende gelijkenis. Schrödinger beschreef zijn idee als volgt:
Schrödinger – Zijn filosofie leeft nog voort
Er wordt tegenwoordig nog steeds gediscussieerd over dit omstreden onderwerp. Op 3 november, 2007 publiceerde New Scientist magazine een artikel van Mark Buchanan waarin hij het werk van Joy Christian aan de Universiteit van Oxford bespreekt. Christian "beweert dat het vermeende bewijs van natuurkundigen dat "realistischer" theorieën onmogelijk zijn op foutieve aannames berust en dus eigenlijk helemaal niets bewijst".
Copyright © 2002-2021 AllAboutScience.org, Alle rechten voorbehouden